2012. máj 17.

Meghalt Donna Summer

írta: zilik123
Meghalt Donna Summer

Meghalt a diszkó királynőjének is nevezett Donna Summer, aki többek között a Hot Stuff és az I feel love című dalokkal vált világhírűvé.

Az énekesnő 63 éves korában halt meg Floridában csütörtök reggel - közötle a TMZ, amely szerint Donna Summer rákos volt. Az énekesnő, színésznő megpróbálta eltitkolni állapotának súlyosbodását a külvilág elől. A TMZ-nek egyik ismerőse azt mondta: néhány hete találkozott Sumerrel, és akkor még jól volt. A halálhírt később az E! News portálnak egy családtag is megerősítette.

Donna Summer 1948. december 31-én született a Massachusetts állambeli Dorchesterben. Az 1970-es évek legnagyobb diszkókirálynője volt, tehetsége és sikerei révén lekörözte két legnagyobb riválisát, Amanda Leart és Grace Jonest. Számos rangos zenei díjat kapott, lemezei több mint 120 millió példányban fogytak el világszerte - írja a róla szóló Wikipedia-szócikk.

Olyan világhírű slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Hot Stuff vagy az I Feel Love című dalok. Pályafutása során öt Grammy-díjat nyert, és ő volt az első előadó, akinek három egymást követő duplaalbuma is első volt a Billboard ranglistáján.


Donna Summer vallásos keresztény családba született, hat testvére volt, és egy templomi kórusban kezdett énekelni. 18 évesen otthagyta az iskolát, és elköltözött otthonról, mert szerepet kapott a sikeres Broadway-darabban, a Hairben. A társulat az előadást áthozta az akkori NSZK-ba, ahol Donna más musicalekben is színpadra léphetett, így Münchenbe költözött.

Első kislemeze Sally Go 'Round the Roses címmel 1971-ben jelent meg, amikor Donna Gaines néven énekelt, de nem lett siker.

1972-ben feleségül ment Helmut Sommer osztrák színészhez. Házasságuk 1976-ban felbomlott, de Donna megtartotta férje családnevének angol változatát, a Summert.

A Love to Love You Baby című száma viszont 1975-ben bombaként robbant, és az ugyanilyen című albuma már aranylemez lett. Népszerűségét az sem gátolta, hogy bizonyos rádióállomások megtagadták a szexuálisan túlfűtött címadó sláger játszását.

Donna Summer utolsó albumát 2008-ban adták ki Krayons címmel. Azon kevesek közé tartozott, akit a diszkóláz hanyatlásával sem feledtek el az emberek az 1980-as és az 1990-es években, sőt, még az új évezredben is szerepelt a slágerlistákon. Repertoárja az évek során R&B, rock és gospel stílusú dalokkal bővült.

Szólj hozzá

rip külföldi sztárok